Cosmo ger tipsen för hur du lever ditt liv efter han med stort H

Jag jobbar ju med kläder och det betyder en del jobb med press och utlån av sådana. I förlängningen betyder det också att det ofta kommer tidningar till mitt jobb som jag bläddrar i. Jag är nämligen ingen direkt tidningsmänniska i annat fall, utan läser mest det som ligger framför mig (morgontidning är undantaget). Igår kom nya numret av Cosmopolitan och jag bär sedan tidigare med mig det här bland annat, och jag har nära till frustration när det kommersiella är viktigare än människan som läser.

Cosmopolitan har skapat Cosmotjejen. Tjejen som älskar mode, skvaller, kändisar, killar osv. osv. Inget konstigt egentligen; det är en tidning för unga tjejer och de (inklusive jag själv till viss del) gillar ofta precis just det. Men den är totalt felbyggd den här tidiningen, tycker ni inte? Hur kan man göra en tidning som ska hjälpa, inspirera och upplysa tjejer och i princip endast utgå från mäns synpunkter? Ofattbart. Jag har inga som helst frågetecken inför att unga tjejer vill ha relationsråd i sitt magasin, absolut inte. Men vad är det för relationsråd de får egentligen? I nummer 3 får vi ta del av följande:

Cosmopolitan
Hetaste looken enligt män
En guide där du ser hur många procent av männen som gillar girl next door/festfin, rakt/vågigt hår, markerat smink/naturligt smink, sobert sött/tufft och färgglad/sexig.

Cosmopolitan
En amerikansk studie som visar att man är hetare och trevligare under ägglossning!
= större bröst, mer charm och helt oemotståndlig!
= brösten blir större och mer symmetriska.
= enligt amerikanska forskare kan du inte dölja din ägglossning för männen, varför skulle du vilja göra det?  

Cosmopolitan
Såhär tänker han om:
…dina kläder.
…dina vänner.
…din skönhetsrutin.
…när du pratar om sex.
… när du säger ”Vi måste prata”.

Kanske skulle det vara värt att veta vad män gillar utseendemässigt, om det nu var så att det faktiskt var möjligt att göra sånna generaliseringar. Men det är omöjligt. Cosmo har frågat 30 killar för att få svar, ska jag som tjej då klä mig efter vad 30 killar tycker? Nej det ska jag såklart inte, men ska jag i stället lista ut när jag har ägglossning så att jag kan ta till vara på den tiden lite extra? Ja, jag kan åtminstone göra det med hjälp av den här tidningen. Hakade ni inte upp er när ni läste det där med symmetriska bröst? Det är i tidningar som Cosmopolitan jag har lärt mig att nästan alla tjejer har olika stora bröst och därför finner jag det ännu mer underligt att de talar om att man är som snyggast de få dygn i månaden som de är symmetriska. Ledsamt.

Såhär tänker han om…
Det är också ledsamt att så få män får representera så många. Och som tjej, är det inte viktigare att se saker och ting ur ett annat perspektiv? För man kan ju aldrig tycka något åt någon annan, utan bara påverka och förändra sitt eget tyckande och beteende. Kanske skulle lite reflektioner kring det kunna hjälpa fler tjejer att ge förhållandet en push framåt?

Jag vet, jag vet, jag vet. Jag är inte målgruppen till den här tidningen och jag vet också att de skriver om saker som är bra och som hjälper. Men jag har så svårt att se de här artiklarna som mer positiva än negativa. Jag tror inte att ungdomar uppfattar liknande texter som något konstigt eller ledsamt så som jag gör, men det är där jag ser faran. Om min 14-åriga dotter läser Cosmo för att lära sig att tyda någon annans tankar om hennes person och utseende, då skulle jag bli rädd. Nu har jag ingen 14-åring dotter och är därför rädd å alla andras döttrars vägnar.  

Jag är rädd för att det är ett ont snurrande hjul som aldrig stannar. Tidningar gör försök till omvänt fokus, till exempel Veckorevyns Size Hero, men jag tycker lite som Hanna Fridén i den frågan, ska vi inte bara ÄNDRA fokus. Bort från kvinnokropp och ideal?

Det som talar för jämstäldhet i det här numret av Cosmo är möjligtvis tipsen för bästa oralsex – för både honom och henne.

Och slutligen, ett citat från Gustav, 32 år (!!!!).

Om en tjej cyklar till första dejten misstänker jag att hon inte är så intresserad, säger Gustav 32. Det blir bökigt att försöka få en kyss när jag joxar med cykellåset efter dejten.
 

Dela inlägget

Om Josefin Hagström

Livets höjdpunkter är vännerna, kommunikationen och kräftorna.

3 kommentarer till “Cosmo ger tipsen för hur du lever ditt liv efter han med stort H”

 1. Emelie skriver:

  Med Cosmo och resten av tjejtidningarna blir det nästan lite jobbigt att läsa ibland. Man skäms för att man undrar vad vi egentligen vill lära våra unga tjejer och även killar som säkerligen som du ibland bläddrar lite i tidningen. Och där står det ju bekräftat även för dem – de ska gilla när tjejer har symmetriska bröst och absolut tänka att det är något skumt när de tar cykeln till dejten. Vaddå hälsosamt och bekvämt? Här handlar det om att säkerställa att den där första kyssen blir lika romantisk som på film!

  Jag efterlyser en tjejtidning som bryter mot normerna. Den kan ändå innehålla smaskig läsning med skvaller, intervjuer med killar och sextips. Men herregud måste vi vara så j-ä-v-l-a stereotypa hela tiden??

  • Josefin Hagström skriver:

   Ja, eller hur. Glömde lite att ta upp hela den aspekten. De verkar som att de utgår från att hela manssläktet är patrask och det känns ju inte vidare uppmuntrande.

 2. [...] tjej, om än en aningen smal. Jag förstår inte sådana här rubriker. Blir till och med arg. Läs Josefin blogginlägg om tidningen Cosmopolitan och vad som förväntas av cosmotjejen. Herregud kan vi inte pumpas med lite vettiga ideal om media [...]

Kommentera